“Zoek je naar werkbaar werk, kijk dan uit naar goede bazen.”

mentale gezondheid

arbeid

“Zoek je naar werkbaar werk, kijk dan uit naar goede bazen.”

Geplaatst op 15/06/2018

Deel dit artikel

Volgens het artikel ‘Zoveel impact heeft een slechte baas op uw welzijn’ spelen goede bazen een substantiële rol in de mate waarin je je werk werkbaar vindt.

Werkbaar werk kan je meten a.d.h.v. de mate waarin je werkstress ervaart, gemotiveerd bent in je job en betrokkenheid voelt, er ruimte is om te leren en te groeien en er een goede balans is tussen je werk- en privé.

Slechte bazen zijn hier bazen die niet goed zijn in leiding geven of coachen.

Wat zijn de gevolgen van werken bij slechte bazen?

Volgens Stefaan Grommen gaven 64,8% van de werkenden die klachten hadden over hun bazen aan vroeger te willen stoppen met werken. Werknemers die wel tevreden zijn over hun baas ervaren dit veel minder. In deze groep wil maar 36,3% stoppen met werken voor hun pensioen.

Werknemers die tevreden waren over hun baas ervoeren ook nog andere positieve effecten hiervan, zo illustreert de volgende afbeelding.

Waar vind ik die goede bazen?

Over sectoren heen heb je de meeste kansen te werken met een chef met goede ondersteunende vaardigheden in de financiële sector en de zakelijke dienstverlening. En de minste kansen in de transport- en post- en telecomsector. De grootte van bedrijven speelt daarbij trouwens nauwelijks een rol.

Tips en een eigen ervaring

Heb dus best oog voor het leidinggevende klimaat tijdens jullie lopende en komende sollicitatieprocedures. Vraag vb. na of je je baas of directe leidinggevende eens kan ontmoeten voor je opstart in de firma. Of je kan de recruiter vragen wat de stijl is van jouw directe baas in de omgang met het team dat hij aanstuurt.

Omdat ik het zelf belangrijk vind in een sollicitatie hier meer over te weten vroeg ik eens tijdens een gesprek hoe zij, de recruiter, de omgangsvorm zou omschrijven aanwezig in het bedrijf o.a. wat betreft de houding van de baas t.a.v. zijn teamleden.

De recruiter begon met aangeven dat de roots van het bedrijf in Nederland ligt en dat alle afdelingen in een Nederlandse stijl worden gemanaged. Ze gaf als voorbeeld een situatie waarin je een fout hebt gemaakt. In deze situatie zouden ze je dit rechtuit zeggen, zelfs confronteren in het bijzijn van je collega’s. De focus zou meer liggen op wat fout is gegaan dan op het vinden van een oplossing. Ik wist dan voor mezelf dat dit geen werkplaats was waar ik me goed zou voelen. Ik trok me terug uit de sollicitatieprocedure.

Had ik die vraag niet gesteld en verder geselecteerd geweest voor de job dan had ik veel kostbare tijd verloren.

Werkzoekenden, geloof in jezelf en toon dit aan de recruiter maar wees ook kritisch tegenover de persoon voor je en de firma die hij/zij/x vertegenwoordigt, in jouw zoektocht naar werkbaar werk.

Nog een uitspraak om over na te denken:

‘CFO tegen CEO: wat als we investeren in onze medewerkers en ze verlaten ons nadien?

CEO: wat als we niet investeren in onze medewerkers en ze blijven?’

Mensen verlaten managers, niet bedrijven.

Groetjes

Geschreven door Sofie Degrieck

van Samen Zoeken (Loopbaancentrum)

e-mail: sofie.samenzoeken@gmail.com

website: www.samenzoeken.be

Onderdeel van groepspraktijk De Stroming www.groepspraktijkdestroming.com