Heb je nog geen werk gevonden?

solliciteren

opiniestuk

Heb je nog geen werk gevonden?

Geplaatst op 03/07/2024 door Elke

Deel dit artikel

"Heb je nog geen werk gevonden?"

Yep, de klassieke vraag die klinkt als een beschuldigende vinger van een betweterige tante tijdens een familiediner. Als werkzoekenden binnen drie maanden geen werk vinden, wordt vaak aangenomen dat dit aan henzelf ligt. Maar is dat een fair oordeel?

Nope.

Ik ben nu twee maanden intensief aan het solliciteren en mijn grootste frustratie? Het gebrek aan eigenaarschap over de duurtijd van het sollicitatieproces. Alles. Duurt. Zo. Lang. Niet op een 'lekker languit op het strand' manier (ja, ik zie je al denken), maar meer een 'wachten op de bus in de regen zonder paraplu'.

Het sollicitatieproces lijkt op het proberen bakken van een perfecte soufflé in een oven die ik niet zelf kan bedienen. Mijn ingrediënten, mijn cv en motivatiebrief, zijn perfect afgewogen. Ik heb alles prachtig opgeklopt tot pieken van enthousiasme en verwachting. Echter, de oven wordt beheerd door de chef-kok (werkgever). Die beslist wanneer het warm genoeg is, wanneer de deur opengaat, en hoe lang mijn creatie zal bakken. Lees: zwart.

Dus, hierbij mijn warme oproep, laten we het stigma doorbreken dat als je na drie maanden nog geen werk hebt gevonden, dit somehow de fout van de sollicitant zou zijn.

En bij deze houd ik een pleidooi voor transparantie en snelheid in het sollicitatieproces. Het is tijd om de mysterieuze, traag bewegende machinerie achter de schermen aan te kaarten. Om de low and slow barbecue van het sollicitatieproces te vervangen door een meer transparante en snelle ervaring.

Wat dacht je van:

  • De verschillende stappen en data transparant delen in de vacature en/of website?
  • Je agenda open stellen, zodat sollicitanten zelf een kort informeel kennismakingsgesprek kunnen inplannen, voordat ze solliciteren?
  • Een online groepssessie plannen waar je uitleg geeft over het bedrijf en de functie en waar sollicitanten al hun vragen kunnen stellen?
  • Open-office-dagen: waar je een rondleiding krijgt, teamleden ontmoet en de bedrijfscultuur kan ontdekken voordat je beslist?
  • En als dat allemaal niet kan, dan gewoon een zinnetje: ‘We zijn ermee bezig. 'Momenteel blussen we nog een ander vuur en dat heeft nu onze prioriteit.’ Dat zou ons al heel gelukkig maken.

Heb jij nog een top- idee om het proces transparanter te maken of te versnellen? Deel ze met Elke via haar LinkedIn of stuur een mailtje naar Co-Searching!