Wat is het interessante over jou dat niet op je cv staat?

solliciteren

Wat is het interessante over jou dat niet op je cv staat?

Geplaatst op 04/06/2019 door Maïté

Deel dit artikel

Co-Searching sprak op de afstudeerbeurs van de AUGent niet alleen met werkzoekenden maar ging ook gluren bij de buren! Welke sollicitatievragen stellen deze bedrijven aan sollicitanten?

Aldi stelde volgende vraag aan kandidaten: “Wat is het interessante over jou dat niet op je cv staat?”

Eerlijk gezegd, toen ik deze vraag las om er een blogpost over te schrijven, was ik zelf even het noorden kwijt: hoe zou ik die vraag beantwoorden tijdens een sollicitatiegesprek? Waar denk ik eerst aan? Wat gaat er door mijn hoofd? En welk antwoord zou ik zelf formuleren?

Wel, het deed me denken aan iets dat me onlangs nog bezig hield. Ik zat midden in de voorbereidingen van een groot verjaardagsfeest (het mijne nota bene, met een mooi onbekend rond getal 😊). We verwachtten zo’n 70 gasten, niet niks natuurlijk, en ik had zowat de regie van het hele gebeuren in mijn handen gestopt gekregen. Aangezien er zoveel kwam bij kijken — externe catering, feestzaal, DJ, materiaal — was ik tot de voorlaatste week bezig om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Veel bloed, zweet en tranen…en natuurlijk, een paar kleine ‘verrassingen’ waar ik mee om moest leren gaan. Wat heb ik toen geleerd? Dat ik mezelf een beetje als een MacGyver zag; voor elk groot of klein probleem zocht en vond ik een oplossing. Soms ook wat creatief of niet-alledaags: al aan gedacht om bamboestokken te gebruiken om verjaardagsvlaggetjes aan te hangen? Het kwam erop neer dat ik mezelf kon uitleven in zoeken naar al dan niet last minute oplossingen die meestal ook nog goed uitwerkten!

Dus, als ik zo’n sollicitatievraag voorgeschoteld zou krijgen, zou ik antwoorden dat ik in staat ben om creatieve en pragmatische oplossingen te vinden voor een probleem. Meteen besef ik dat MacGyver ook een mooie metafoor is van hoe ik in mijn job sta: is er een probleem, dan weet ik dat ik concrete oplossingen zoek en die meestal ook wel vind. En dat ik ook autonoom werk, want wist MacGyver zich ook niet te redden uit de meest hachelijke situaties, en dit zonder enige hulp? Vaak bevond hij zich alleen in een benarde situatie, hij zat bijv. ergens opgesloten, zodat er niet veel anders opzat dan zelfstandig een oplossing te zoeken. En daar slaagde hij met glans in!

Waarschijnlijk bestaat er geen goed of slecht antwoord op zo’n vraag. Het gaat erom dat ik kan aantonen tijdens een interview dat ik authentiek ben, bereid een stukje van mijn persoonlijkheid bloot te geven. En dat ik ook niet moet aarzelen om tijdens een sollicitatie even bedenktijd te vragen. Dit toont ook aan dat ik niet zomaar een antwoord te grabbel gooi. En dat zal de recruiter ook wel appreciëren!