aanrader

loopbaan

Rutger, ziehier mijn morele ambitie

Geplaatst op 19/06/2024 door Barbara

Net zoals velen onder ons is Barbara geveld door een burn-out en spendeert ze haar dagen thuis. Ze had dan ook de tijd om Rutger Bregmans' nieuwe boek te lezen, ‘Morele Ambitie’. Het boek bracht een heleboel bedenkingen, vragen en realisaties teweeg over zin, obstakels en mogelijkheden.

loopbaan

Hoeveel verdien je als starter?

Geplaatst op 22/05/2024

Net afgestudeerd? Proficiat! Klaar voor je eerste job (en eerste loon)? Bwah... Die nieuwe wondere wereld van het salaris is nog best ingewikkeld. In deze blogpost leer je dankzij student.be alles over starterslonen.

loopbaan

solliciteren

Wat zijn mijn rechten en plichten als werkzoekende?

Geplaatst op 31/01/2024

Bij werkloosheid komt heel wat kijken: niet alleen de zoektocht naar een nieuwe uitdaging, maar ook de administratie en regelgeving om en werkloosheidsuitkering te ontvangen. In deze blog legt Vlaams ABVV je alles uit over wat je moet en weten. Geen paniek! Je staat er niet alleen voor.

english

loopbaan

Building bridges : Getting Across

Geplaatst op 14/12/2023 door Magalie

In this second part of "Building Bridges", we figure out how to actually network with new people. Talking to someone you have never met before can be challenging! If you’re looking for ways to get through, look no further: here are some useful tips to help you connect.

english

loopbaan

Building bridges : A roadmap to networking

Geplaatst op 22/11/2023 door Magalie

Do you feel like networking is forced, intimidating, like it's only for extraverts? For some of us, it may feel like a mountain too high to climb on the path to a new career move. In this blogpost, Magalie shows us how to connect in a way that feels authentic and allows us to stay true to ourselves.

loopbaan

english

Take the leap: Why I went from studying Economics to Philosophy

Geplaatst op 02/08/2023

You have just finished school and are looking for a pathway to pursue? Despite many passions you cannot decide what you really want to do in your life to feel a sense of fulfilment and joy? Marc, 25, writes about how he identified his core values and overcame some personal challenges.

loopbaan

getuigenis

Aanvaard niet eender welke job: over je buikgevoel volgen

Geplaatst op 05/07/2023 door Bojan

Een kleine twee weken geleden zette Bojan zijn werk stop als marketing medewerker. Het lag hem niet. Echt niet. En hij had het kunnen weten.

loopbaan

lifehacks

Hoe job crafting je loopbaan kan verduurzamen

Geplaatst op 26/04/2023 door Irene

Het is geen nieuw iets maar wint de laatste tijd wel aan populariteit. Je hebt er vast al eens van gehoord, job crafting. Maar wat is het nu precies en waarom zou je het doen?

loopbaan

Wat duurzaam werken voor mij betekent

Geplaatst op 19/04/2023 door Maïté

Bij Co-Searching spreken we vaak over duurzame jobs, duurzaam werken...Maar wat betekent dat eigenlijk? Maïté schreef over wat het voor haar betekent - en waarom het voor jou ook belangrijk is.

loopbaan

solliciteren

‘In conflict gaan met je baas’, de ultieme gids om je loopbaan in eigen handen te nemen

Geplaatst op 12/04/2023 door Nadia Kara

Je loopbaan in eigen handen nemen, het is makkelijker gezegd dan gedaan! In het boek ‘In conflict gaan met je baas’ sloegen 18 UGent onderzoekers (waaronder onze guest blogger Jolien Stremersch) de handen in elkaar om het proces te vergemakkelijken. In deze blog deelt ze enkele tips uit het boek.

arbeid

loopbaan

Hoe duurzaam inzetbaar ben jij?

Geplaatst op 11/08/2022 door Nadia Kara

De Belgische arbeidsmarkt is snel in verandering; als werkzoekende denk je na over je loopbaan en de toekomst. Misschien vind je het moeilijk om jouw plek of rol te vinden, en maakt dat je onzeker. Of misschien verander je vaak van werk omdat het gras altijd groener lijkt aan de overkant.

mentale gezondheid

loopbaan

Werk Aan Je Welzijn

Geplaatst op 23/06/2022 door Nadia Kara

Werk en welzijn zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, en de corona pandemie heeft deze link nog meer op scherp gezet. Onlangs organiseerden we de eerste editie van Werk Aan Je Welzijn, een evenement waar we de link tussen mentale gezondheid en werk verkennen.

lifehacks

loopbaan

Generalisten geraken verder?

Geplaatst op 21/12/2021 door Jo

Toen Jo het etiket generalist opgekleefd kreeg, wist hij niet wat deze term betekende. Wat zit er achter dit concept? Aan de hand van het boek "Waarom generalisten verder komen" deelt hij zijn bevindingen met ons.

loopbaan

Ben ik een jobhopper?

Geplaatst op 08/12/2021 door Hanneke

Toen ik op iets minder dan drie jaar tijd aan mijn derde job begon, bekroop mij ineens de angst: ben ik nu een jobhopper?

loopbaan

Kiezen voor meer dan één beroep

Geplaatst op 15/07/2021 door Iris

“En wat zou je willen doen?” Sommigen kunnen daar meteen een helder antwoord op geven. Voor anderen ligt het wat moeilijker, want er is zoveel wat hen boeit en waar ze hun schouders onder willen zetten. Schrijfster (en TED-talker) Emilie Wapnick noemt ze multipotentialisten.

loopbaan

Het Co-Searching ABC: Jobhopper

Geplaatst op 16/06/2021 door Geoffrey Colson

Welkom bij het Co-Searching alfabet! Vandaag staat de letter ‘J’ in de spotlight. We kozen voor jobhopper. Met deze term verwijzen we graag naar iemand die regelmatig van job verandert.

loopbaan

mentale gezondheid

Het Co-Searching ABC: Half/Tijds

Geplaatst op 20/05/2021 door Geoffrey Colson

Welkom bij het Co-Searching alfabet! Vandaag staat de letter ‘H’ in de schijnwerpers. We kozen voor het woord Halftijds. Want halftijds (of deeltijds) werken is iets aparts…

loopbaan

Het Co-Searching ABC: Geluk

Geplaatst op 14/04/2021 door Geoffrey Colson

We zijn aangekomen bij de letter ‘G’ van het Co-Searching alfabet! De ‘G’ van… Geluk. Wat is geluk? Wanneer ben je gelukkig? Hoe kun je ervoor zorgen dat je geluk ervaart in jouw job? Geluk is uiteraard voor iedereen anders. Wij stelden onszelf de vraag en mijmeren er kort over in deze blog.

loopbaan

getuigenis

Het verhaal van Annelies (deel 2: tijd voor nieuwe ervaringen)

Geplaatst op 08/12/2020 door Maïté

Als 18-jarige droom je weg over je ideale loopbaan terwijl de werkelijkheid helemaal anders kan uitdraaien: je krijgt nieuwe interesses, jouw diploma is niet gegeerd op de arbeidsmarkt…Kortom, een vaste loopbaan staat niet in de sterren geschreven.

loopbaan

getuigenis

Het verhaal van Annelies (deel 1: een rijkdom aan ervaringen)

Geplaatst op 02/12/2020 door Maïté

Verschillende levensomstandigheden kunnen iemand vroeg of laat dwingen tot andere professionele keuzes. Dit was ook zo bij Annelies, die na een jarenlange carrière als vertaalster bij de overheid besliste om aan de slag te gaan bij een trainings- en onderzoekscentrum. Lees hier haar verhaal.

loopbaan

aanrader

Mijmeren over de ideale job — Podcast Zjef Van Acker

Geplaatst op 11/11/2020 door Maïté

Hoe vind je jouw droomjob? Wat is de ideale job bovendien? Wat houdt die precies in? Als er zoveel vraagtekens opdoemen, kan je best wat inspiratie opdoen over het thema. Zo ontdekte ik een aflevering van Zjef Van Ackers podcast waarin hij mijmert over de ideale job en… zijn zoektocht ernaar.

loopbaan

Het Co-Searching ABC: Ambitieus

Geplaatst op 22/10/2020 door Geoffrey Colson

Welkom bij het Co-Searching alfabet! In deze nieuwe blogreeks zullen wij voor iedere letter van het alfabet een belangrijk woord aanhalen dat met solliciteren of werken te maken heeft. We beginnen met… het begin. Vandaag in de kijker: het woord ‘ambitieus’!

aanrader

loopbaan

Carrièreswitchen doe je zo! : effectieve tips om succesvol van baan te veranderen

Geplaatst op 01/09/2020 door Geoffrey Colson

Let’s face it: niet iedereen is tevreden met hun job. En velen durven echter niet zich professioneel te heroriënteren. Maar hoe begin je hier nu eigenlijk aan? Loopbaanbegeleider Diederik van Dorth tot Medler zet in zijn boek "Carrièreswitchen doe je zo!" alvast de nodige stappen even op een rijtje.

loopbaan

getuigenis

Logboek van Lien: hulp uit onverwachte hoek

Geplaatst op 23/05/2020

Lien is geoloog van opleiding en globetrotter in hart en nieren. Voor Co-Searching schrijft ze haar hersenspinsels neer. Waarom diende ze haar ontslag in? Hoe pakt ze haar zoektocht naar een nieuwe job aan? Hoe blijft ze gemotiveerd? Kom het de komende weken te weten in haar herkenbare blog.

getuigenis

loopbaan

Logboek van Lien: een moment van inzicht op reis

Geplaatst op 25/03/2020

Lien is geoloog van opleiding, globetrotter in hart en nieren én op zoek naar werk. Waarom diende ze haar ontslag in? Hoe pakt ze haar zoektocht naar een nieuwe job aan? Hoe blijft ze gemotiveerd? Kom het de komende weken te weten in haar herkenbare blog.

solliciteren

loopbaan

Zoek jij werk volgens je talent?

Geplaatst op 18/07/2019 door Maïté

Als werkzoekende wil je zo snel mogelijk werk vinden: je focust je dan vooral op verschillende vaardigheden die bedrijven oplijsten in hun vacatures en checkt of jij die ook hebt. Toch heb je vaak meer troeven dan je denkt: want naast solliciteren op vaardigheden, kan je ook kiezen voor je talent.

mentale gezondheid

loopbaan

Het verhaal van Elien

Geplaatst op 03/12/2018

Elien zit tegenover me aan tafel. Op het eerste zicht merk ik niet dat Elien ‘anders’ is. Ze praat misschien wat snel, maar dat heb ik zelf ook al vaak te horen gekregen. Toch omschrijft Elien zichzelf als anders. Pas op haar 17e kreeg ze de diagnose AD(H)D.

loopbaan

Vind de werkplek die bij je past

Geplaatst op 05/11/2018 door Maïté

Als je aan het werk bent, kan het gebeuren dat het “wringt” met je werkplek. Je kan je niet vinden in de bedrijfscultuur, je hebt andere ambities, de sector ligt je niet echt… tal van redenen die ervoor zorgen dat het knaagt of dat je graag elders wil gaan werken.

loopbaan

solliciteren

Gesprek met Jolien, onderzoekster over zoeken naar werk

Geplaatst op 15/10/2018

Jolien Stremersch verdiept zich als doctorandus aan de UGent in het thema “werkzoekkwaliteit”.

loopbaan

Van ‘hobby’ naar bruikbare ‘ervaring’

Geplaatst op 25/07/2018

In je vrije tijd doe je heel wat skills op. Misschien lijkt dit niet zo, maar als je je hobby’s en activiteiten opdeelt in wat je ervoor moet kunnen, komt het heel anders over. Klinkt goed, toch?

loopbaan

solliciteren

Bereid je voor op de skills van de toekomst

Geplaatst op 13/07/2018

Steeds meer vacatures worden niet ingevuld. Die openstaande vacatures zijn niet alleen voor knelpuntberoepen zoals lasser of chauffeur, maar ook voor IT-profielen. Jobs die relatief nieuw zijn maar waar je wel de juiste skills voor nodig hebt. Wat zijn dan net die vaardigheden?

loopbaan

Doctoreren? Bezint eer ge begint!

Geplaatst op 12/07/2018

Overweeg je te doctoreren of ken je iemand die dit overweegt? Marieke (doctoraatsstudent Toegepaste Economische Wetenschappen aan de UGent) geeft haar twee ultieme tips.

loopbaan

Probeer het als zelfstandige

Geplaatst op 21/06/2018

(met behoud van je uitkering!) Wil je graag je eigen zaak starten maar durfde je de sprong nog niet te wagen? Dan is het nu tijd om je mouwen op te stropen! Als werkloze kan je namelijk testen of zelfstandig zijn iets voor jou is, zonder je uitkering te verliezen.

loopbaan

mentale gezondheid

Jobtwijfels: Ga je ervoor of niet?

Geplaatst op 15/06/2018

Stel: na weken slash maanden jobsites afspeuren krijg je een aanbieding. Driewerf hoera! Alleen… je hebt je twijfels over het bedrijf. Wat dan?

loopbaan

De weg naar een droomjob is niet altijd rechtdoor

Geplaatst op 18/05/2018

De naam Tom Borremans doet misschien niet meteen een belletje rinkelen. Zelf vindt Tom zijn verhaal misschien niet zo interessant maar voor werkzoekenden kan zijn carrièrepad zeker een inspiratie zijn!

loopbaan

Wistjedatje ook als werkende bij VDAB terecht kan?

Geplaatst op 14/05/2018

Als je een job zoekt kan je je inschrijven bij VDAB en kan je er terecht voor hulp. Als je een job hebt, is de kous af en kan je geen hulp meer vragen van VDAB. Maar: fout gedacht! Ook als werkende kan je terecht bij VDAB met vragen over je loopbaan en werk in het algemeen.

loopbaan

Beroepen met toekomst

Geplaatst op 27/04/2018

Elk jaar publiceert VDAB een lijst van beroepen waarvoor de vacatures moeilijk ingevuld raken. Als je kiest voor een beroep op deze lijst zal je minder moeite moeten doen om een job te vinden. Wie weet heb je wel al een job voor je bent afgestudeerd!